Honfoglalás kori corpus

Lelet adatai:
Lelet neve:Nyílhegy
Lelőhely:Tiszabercel-Újsor
Objektum:3. sír
Előkerülés módja:A település belterületén 1935-ben, földhordáskor került elő egy kengyel, egy csat és egy zabla. Turi Sándor tanító vitte be a leleteket a múzeumba. Kiss Lajos múzeumigazgató helyszíneléséig mintegy 48-50 sírt pusztítottak el a földhordással az É-D-i dombvonalon. Az elpusztult sírokat Turi Sándor tanító figyelte meg, s gyűjtötte össze a leleteket. Az ő elbeszélése alapján tudjuk, hogy mindössze 7 sírban volt lelet, s volt kettős temetkezés is. A hét sírból összesen 50 db tárgy került a múzeumba. Kiss Lajos múzeumigazgató a bejelentést követően három nappal ment ki a helyszínre, s ott kisebb ásatást végzett. Összesen 38 sírt bontott ki. Megfigyelte, hogy a vázak alig 50 cm mélyen feküdtek. Az ásatás területén egy település is lehetett korábban, mint azt a földtulajdonos elbeszélte, de ennek maradványait megsemmisítették. A koponya és a felsőtest hiányzott, csak a láb volt meg. M: 50 cm.
Halott neme:Ismeretlen
Halott kora:nem tudjuk
Lelet helye a sírban:jobb térdnél
Leltári szám:64.443.2.
Tárgy anyaga:Vas
Technika:Alapértelmezett
Lelet leírása:
4 db, rövid vágóélű, deltoid alakú nyílhegy, egymás mellett, hegyével lefelé. H: 7 cm, 4,9 cm, 4,1 cm, 4,6 cm. Töredékesek. S: 7,35 g, 6,39 g, 4,46 g, 3,24 g.
  Cím:Alispáni Jelentés 1936. 68.
Publikáció adatai:
  Szerző:Kiss Lajos
  Cím:Honfoglaláskori sírok Tiszabercelen. [Gräber aus der Landnahmezeit in Tiszabercel.]
  Kötet címe:Dolg. XIII.
  Megjelentetés dátuma:Szeged 1937.
  Oldalszám:240-246.
Publikáció adatai:
  Szerző:Kiss Lajos
  Cím:Régi Rétköz
  Megjelentetés dátuma:Akadémiai Kiadó, Budapest 1961.
Publikáció adatai:
  Szerző:Dienes István
  Cím:Szabolcs megyei honfoglalás és kora Árpád-kori temetők terepbejárási naplója. Jegyzetekkel ellátta és közölte Németh Péter
  Kötet címe:SzSzBSzle 1996.
  Oldalszám:302. Kat. 22b.

Kép leírása: Nyílhegy